Wat kost een woning in België ?

Verhuizen naar België? Het blijft een droom van vele Nederlanders. Niet verwonderlijk, want het is er aangenaam en financieel voordelig wonen. Maar hoeveel kost een huis in België nu precies? Keur’s Adviesgroep rekent met u mee!

Soort woning

Ondanks stijgende woningprijzen in de grensstreek blijft de aankoop van een woning in België nog steeds een haalbare kaart voor veel Nederlanders. De prijs van vastgoed is uiteraard afhankelijk van diverse factoren, zoals het type woning (vrijstaande woning, rijtjeshuis, appartement, …) en de ligging.

Prijsverschillen per regio

In Vlaanderen kostte een gemiddelde woning in 2015 zo’n 213.588 euro, in Wallonië 149.808 euro en in Brussel gemiddeld 365.204 euro. Bent u op zoek naar een villa? Reken dan op ongeveer 355.394 euro in Vlaanderen, 262.973 euro in Wallonië en nét iets minder dan een miljoen euro in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Kijk naar de prijzen in uw gemeente

Op immowebsites kunt u de prijzen van tal van woningen met elkaar vergelijken. Zo krijgt u een goed beeld van de kostprijs van vastgoed in de gemeente waarnaar u wil verhuizen. Uiteraard liggen de geafficheerde prijzen meestal iets (gemiddeld genomen zo’n 10 procent) hoger dan de uiteindelijke koopsom.

Extra kosten

Let wel: aan de aankoop van vastgoed in België zijn ook extra kosten verbonden. Deze registratierechten, ook wel ‘schrijfgeld’ genoemd, zijn de kosten die u betaalt voor het opstellen van de notariële akte. Hoe hoger de aankoopprijs van uw woning, hoe meer schrijfgeld u betaalt.

Registratierechten in Vlaanderen

Woningen met een kadastraal inkomen van minder dan 745 euro (dit is de fictieve huurprijs die u zou ontvangen als u de woning zou verhuren, berekend voor het jaar 1975) komen in aanmerking voor een ‘klein beschrijf’, wat overeenkomt met 5 procent van de verkoopwaarde in Vlaanderen. Voor grotere woningen, met een hoger kadastraal inkomen, betaalt u in Vlaanderen 10 procent registratierechten.

Registratierechten in Brussel en Wallonië

In Wallonië variëren de registratierechten van 12,5 procent (groot beschrijf) tot 6 procent (klein beschrijf). In het Brussels hoofdstedelijk gewest is het klein beschrijf niet van toepassing en betaalt u sowieso 12,5 procent registratierechten.