Auto invoeren in vijf stappen

Personen die in België verblijven, moeten hun voertuig in België inschrijven, zelfs al is de wagen of motor in het buitenland ingeschreven. Keur’s Adviesgroep helpt u op weg in vijf stappen.

Stap 1: Gelijkvormigheidsattest of Certificaat van Overeenstemming (CVO) aanvragen

Het CVO is te verkrijgen bij de importeur (officiële verdeler) van uw automerk of een garagehouder. Voor auto’s van voor 1999 geldt een andere procedure. Hierover kan u zich informeren bij ons op kantoor.

Stap 2: aangifte bij de Belgische douane

Aangifte doet u aan de hand van de buitenlandse inschrijving (kentekenbewijzen), bewijs van inschrijving in de huidige (Belgische) gemeente en de aankoopfactuur (in geval van aankoop). U krijgt van de douane een ‘Aanvraag om inschrijving voertuig’ (vignet 705).

Stap 3: auto laten keuren

U moet de auto laten keuren in erkend keuringscentrum.

Stap 4: auto verzekeren

Met alle documenten komt u naar het kantoor van Keur’s Adviesgroep en wij zoeken voor uw een passende verzekering. Daarna sturen we het aanvraagformulier naar het DIV, samen met uw origineel kentekenbewijs en een kopie van het attest. U ontvangt automatisch een Belgische inschrijving thuis, samen met de originele nummerplaat die u aan de achterzijde van de auto aanbrengt. De voorste kentekenplaat laat u bijmaken bij een automaterialenzaak.

Stap 5: auto afmelden

Ten slotte moet u uw auto afmelden in Nederland. Dit kan bij het RDW keuringsstation in Veldhoven, De Run 4412 (tel. vanuit Nederland: 0900-0739). Wat heeft u nodig om uw auto af te melden? Een kopie van deel 3 of overschrijvingsbewijs van de auto uit Nederland, het inschrijvingsbewijs van de auto in België, identiteitspapieren van België en Nederland en de Nederlandse kentekenplaten. U kan de auto afmelden als u in het bezit bent van het Belgische inschrijvingsbewijs en kenteken.