Levenslang wonen in België? Dat doet u zo!

Het is niet iedereen gegeven om tot het allerlaatste moment thuis in de vertrouwde omgeving te blijven wonen. Toch kan u heel wat doen om het uzelf tot op hoge leeftijd zo comfortabel mogelijk te maken. Bij Keur’s Advies groep geven we u hieromtrent graag meer informatie.

Woning aanpassen

Met een aantal kleine ingrepen verhoogt u het comfort en de veiligheid in uw woning aanzienlijk. Kijk bijvoorbeeld op De Zilveren Sleutel voor concrete tips.

U kunt ook grotere werken laten uitvoeren. Wil u technische hulpmiddelen installeren (zoals handgrepen in het toilet of een traplift) of uw woning toegankelijker maken? Kijk dan na of u in aanmerking komt voor de Vlaamse aanpassingspremie.

Hulp inschakelen

De mogelijkheden van praktische aanpassingen zijn natuurlijk beperkt. Soms is het nodig om professionele hulp in te schakelen, of een beroep te doen op familie, vrienden of buren. Deze kunnen u bijstaan als mantelzorger. Dat is een vorm van onbetaalde zorg. Er zijn in Vlaanderen een zestalverenigingen voor mantelzorg.

Naar een rusthuis of serviceflat

Is het niet meer mogelijk om thuis te blijven wonen, dan kunt u ook in België kiezen voor opvang in een residentiële zorgvoorziening, zoals een rusthuis of een serviceflat.

Voor tijdelijke verzorging en opvang voor maximaal 90 dagen per jaar kunt u terecht in een centrum voor kort verblijf. Nog een mogelijkheid is een dagverzorgingscentrum, waar u als 65-plusser overdag opgevangen en verzorgd kan worden.